Nya regler när det gäller bilstöd för vuxna

De nya reglerna när det gäller bilstöd för vuxna som kom förra året var menade att göra det enklare för personer med funktionsnedsättning att kunna ta sig runt. Dessa har dock mött en hel del kritik då de inte fungerar lika bra som det var tänkt.

Förhoppningarna var höga när de nya bestämmelserna kom men de har mötts av besvikelse från många håll. Meningen var att det skulle vara lättare att söka bidrag. Så blev det i praktiken inte, men om man tar sig igenom byråkratin, och de lite krångliga bestämmelserna finns det flera företag som kan hjälpa dig till att få bilstöd. 

Din bil anpassas då specifikt för dina behov vilket gör din tillvaro väldigt mycket enklare om du har någon form av funktionsnedsättning på rörelseapparaten. Det finns mycket kunskap att tillgå nuförtiden när det gäller den här typen av anpassning, och i Sverige har man kommit relativt långt på området. Detta beror till stor del på det välfärdssamhälle som har funnits under längre tid, men även en motsatt typ av politik har visat sig vara effektiv vid just handikappanpassning. USA är nämligen världsledande när det gäller handikappanpassning av lokaler, arbetsplatser, restauranger och liknande.

Bättre bilstöd via en mer naturlig process

Detta beror på deras ganska aggressiva juridiska system där du kan stämma folk för det mesta. Allt från att få för varmt kaffe till direkt livshotande saker verkar vara möjligt att få igenom en stämningsansökan för. Denna lätt paranoida grundhållning har visat sig ha en väldigt positiv påverkan för handikappades situation, då Ingen helt enkelt vågar bygga en lokal utan rätt anpassningar, då det kan ge direkt katastrofala effekter ekonomiskt.

En lyckad stämning kan ofta slå ut en verksamhet fullständigt, då summorna ofta blir vansinnigt höga. I Sverige får man lita på en lite mer naturlig process där rop på rättvisa när det gäller bilstöd förhoppningsvis fångas upp och åtgärdas. Man har dock inte kniven mot strupen på samma sätt.​​